.g.3.i.f.i.w.b.g.4.6.2.d.a.p.i

sebenarnya mmg minat…bila tkde sen tk pyh citer laa..klu bru yg wifi je dh 1.3k tu paling poyooo la..paling mahal 2.5k..gadget2 nie mmg tk terikut..bole pokai klu layan tp berbeza yg mmg kaki gadget mesti mau dpt 1st edition punya, beratur dr semalam smpi tghari esok pun tkpe…tu dia punya penangan pengikut setia terutamanya..teknologi sgt cepat berubah dr tv kaca, plasma, lcd, led, plasma2 dll..so harga pun sebenarnya cepat je turun especially bila new version kuar..yg sebenarnya tk byk pun yg dia update or ubah…tu sume utk kepuasan sendiri..klu dh outdated sket harga pun jatuh…skrg nie rata2 harga gadget2 baru sekitar 2-2.5k..

haa..berbalik ke citer tajuk sebenar nie..brg nie aku nmpak org post kt fb satu group nie..no intention pun..bila borak2 ada opismate yg minat so dia minta call psl nk tgk brg..aku pun call..tp dia kata klu ada defect dia tk nk amik..aiks dh call org suruh dtg nk tgk tp tk nk ada defect?brg second jrg dpt cun..lg la nie dh setahun guna..ishk ishk ishk..bila org dtg tunjuk brg mmg ada kemik body dia pasal jatuh tp still ok bg aku dgn harga tu bg spec sebegitu mmg amat murah…so aku amik dgn bantuan dana officer ( pinjam duit 3/4 dr harga tawaran psl duit lum masuk,minggu depan nyer pulang balik)..so tu lah citer nyer..

so aku ada ipad264gb3gwifi, then tk best bila kuar tk ble guna..ada plak offer baaeek sihantukuning nie…so subcribe la data, rm29 for 1gb…psl kt umah n opis dh wifi…ok la tu…

20121016-134150.jpg

20121016-134240.jpg

Advertisements

d.u.i.t.m.a.c.a.m.a.i.r.

bole ke baca tajuk tu? hahaha.. mcm2 nk bt n nk bli klu ada duit..klu ada tau..gaji minggu depan minggu nie dh terlintas di minda apa yg nk dibeli..ceh rasanyer sume pun sama je…klu tkde duit bole plak dok rilek tk fikir pun nk buy anything…so ada duit lebih sikit simpan..simpan dlm asb paling senang..incase emergency bole kuar/guna..or buy gold, beli la rantai or apa2 utk wife or anak…yg tk bpe liquid tp long term bole guna…jgn lupa silver pun bernilai..pasal gole nie napae aku tk main fizikal gold..klu aku beli gold bar DPG (dia punya gold) aku tk ble jual kt OLPG (org lain punya gold) so what the point?bpe lama co tu wujud?50 yr,100yr kita tak tau..baik beli emas dr bank..lebih trjamin…or buy performing unit trust yg nie mmg kena long term esp yg ada epf tk pernah kuar tu bt la, dr duit tu bertapa kt epf tu baik kita beranak kn utk masa depan gk..klu yg lebih gamble bole le bt flipping…medium/high risk high income…i loike..bole dpt untung 500k in 6 month..500k cash apa korang nk bt?pandai2 la nk beranak kn or nk perabih..tp next year tax for this naik 5% lg…konon nk jaga harga property katanya…

carwash akan dibuka?skrg tgh funding utk carwash, tapak existing carwash, sewa n ngan deposit yg parah tu lum masuk brg2…borak ngan owner tandan emas (nie kedai mkn n pisang grg) yg bru buka carwash sebelah kedai makannya, kos dia buka carwash dr tpk yg tkde apa2 tu dkt 40k, 20+k utk bt tapak je…pergh..kecut perut dengar..harap sume run smoothly…my first hope atleast modal yg kuar tu dpt balik pun dh alhamdulillah…dh balik modal bru bole extend apa2..

minggu lps g tgk ladang rabbit kt pt yusuf muar lbh specifik kt parit 4…capasity up to 500 rabbit, skrg ada dlm 300++ je..pasaran mmg besar especially daging arnab, demand mmg ada..supply mmg tk cukup… bagus nya daging dia tk perlu ubat mcm ayam…90 days pengeluaran..1ekor lbh kurang 0.9-1.2kg..harga sekitar rm28-35/kg..ada yg utk pet, harga dr rm50…tahi dia jd baja sawit n arnab nie ada lah haiwan pembersih..modal around 200k…agak2 bole direalisasikan ke? tunggu…

20121016-103033.jpg

20121016-103053.jpg

20121016-103107.jpg

20121016-103115.jpg

20121016-103150.jpg

Syawal yg menjelang…

penghantaran bangkit settle…persiapan raya?tahun nie bj syaza je bt, mak n abah dia beli je…puas cari dr bp-kl-jb last2 beli kt bazar parit raja…price mmg murah, kain berkualiti n cantik…bazar parit raja nie antara tmpt2 tumpuan org cr brg2 persiapan raya di daerah batu pahat selain dr pekan pt sulong…yg dlm bandar batu pahat tu pun tk leh lawan ke’happening’an pt raja n pt sulong…heaven walau pun aku dok dlm kete jaga syaza tido…teringin nk layan gak, tp tdk berkesempatan…

minggu last puasa kitorg turun byk tdo kt sg ayam, khamis blik rengit, jumaat dpt berita mak sg ayam terkena minyak panas tumpah, so aku yg kt rengit bergegas ke sana, plan malam nie nk g pt raja..so cancel la……mak sg ayam mmg setiaap tahun bt tumpi n maruku..ntah la mcmana si kucing yg kekeyangan tdo di atas almari tu menyebabkan ada brg jatuh ke kuali minyak panas tu..nsb baik cuma kena kt bhg atas kaki kiri n kanan je..klu kena tapak kaki lg susah nk raya…kaki kanan teruk sket dr kiri…

tahun nie kedua2 abg aku blk kg rengit, so klu diorg ada aku kt sg ayam la raya pertama…

-delayed post created on 5 sept-

Romadhan datang..syawal menjelang…

Assalammualaikum…selamat hari raya maaf zahir dan batin..tahun nie tahun pertama berpuasa dan beraya bersama wife sepenuh nya….

alhamdulillah seperti biasa bulan posa sibuk mengeksport bangkit ke kl, tahun nie agak banyak walaupun cuma pakai “kaki” je…sebab klu dulu wife ada kt kl, so kena pasang kaki la…huhuhu…nasib baik dpt sewa apartment kt northpoint 3h2m pd minggu last sblm raya mudah la sket walaupun tkde la stay nye sgt, psl dr pg smpi ptg drive menghantar bangkit keseluruh alam…klang, kapar, putrajaya, kl sentral, ttdi,damansara, midvalley,kajang..mmm lagi eks…

ada beberapa item baru yg aku bw antaranya belinja inspira nie…sedap wooo..slurpss..

pic northpoint kondo..klu dpt best nie..tp million price dier da..

slps syaza ngaruk tk nk turun dr kete mainan kt depan jusco…buka puasa di warong@midvalley, tempat lain fully booked..best giler milo tu…

huh nie keje die..main air smpi kecut…

;

;

;

-delayed post created on 4 sept-

half year already past…

huh..day masuk bulan 7 dh, apa yg berlaku last six month eks??? Jan mcm bias a je, Feb Bakhtiar bt bone graft kaki kiri,bulan mar transfer to new branch. actually its private banking centre was setup at 1st floor bgnn yg sama ngan jalan zabedah branch, so work with new team but same building..reporting pun dh lain. Alhamdulillah g PBC slps down psl application for OII decline or not recommended by branch manager, 1st time sepanjang keje tk dpt g interview..means the bm declined or not recommended at all…hampeh sgt,bm bila ckp I’ll support / recommend anybody, & I don’t block ur career part…tp hampeh je, mmg racist ….

bulan 4 tk igt, bln 5 ada g convoy charade ke janda baik, tk seramai cherating but still meriah,balik dr janda baik terus naik kl semula pasal ada course kt Bangi for 2 days..mmg penat sgt..

…bulan 7 dh posa, bangkit raya mcm biasa ,sample & stock dh hantar, order pn dh masuk …kebanyakkan existing cust je iaitu kwn2 or friend of friends …

syazana aminah..dh setahun 7 bln…gigi semakin byk..gigi dia tumbuh depan then geraham n yg tepi bru nk tumbuh..dh makin petah dgn bahasa nya, bila tanya nama dia jawab aminaaah dgn gaya naaah tu panjang n ngada2 sket…bila kita sebut syazana dia sambung aminaah..kita sebut Kucing dia jawab meeoow, kita sebut ayam dia jawab kokok (bgn pagi pun sebut kokok dulu psl dgr bunyi ayam ), kita sebut lembu dia jawab moooo, kita sebut kambing dia jawab bekbek…bila dengar lagu yuna terukir di bintang dia nyanyi ntah apa2 ntah dlm bahasa nya..semakin bijak, semakin faham arahan walaupun kdg ntah apa2 yg di ambil bila minta ambil sesuatu…sgt suka manjat abah dia bila abah dia baring dpn TV…pandai minta mkn nasi,klu mkn nasi dia nk suap sendiri…abis ber kecah…suka layan upin ipin n boboiboy kt tab or laptop..tk sabar tgu load dr YouTube so kna download siap2 ..sgt suka main bawah,kejar ayam la,main batu pasir la…

-delayed post created on 16july-

2012~newstart..

image

tup tup dh 2012..alhamdulillah kami akhirnya sebumbung…stlh 3 tahun setgh berjauhan,mana taknye kawin 2007,pertghan 2008 aku pindah bp…syazana aminah pun dh genap setahun bulan dec lps..mcm2 cabaran bila jauh nie..especially masa syazana tinggal ngan ibu dia kt kl,masa tu syazana bru 7 month..kucar kacir life timetable ibu syazana…

bulan 9 ialah bulan raya,raya pd 30ogos,adik aku xcden 2x.. 1st pd khamis(1hb) mlm jumaat(2hb),kancil terbabas dn terbalik,tersangkut kt paip air( klu tk sangkut dia dh dlm parit) kt parit mengkudu,elak kereta+penat+ngantuk balik kerja..kereta total lost…nasib baik org tkde apa2…

so dh tkde 1 kete, so dia byk naik motor rxz dia g kerja, selang 9hari, pada 11hb9 kena langgar ngan kereta yg menyongsang arus plak, bru je beberapa minit gerak dr rumah,tmpt tu lbh kurang 3km dr rumah..kali ni teruk,cedera parah, patah kedua2 kaki n kedua2 tgn..nsb baik kepala tkde apa2..18 hari kt hospital bp ngan 7 operations..nnt aku upload pic..

bulan 12 adlah bulan sakit,awal bulan syaza batuk yg lama then demam, kna chickenpox plak then ulser yg teruk, sian dia nangis ngan ibu dia kt kl..pd satu hari tu,balik dr kerja terus g kl,g mik syaza n ibu trs anta putra specialist,lima ari gak kna tahan.. selang seminggu ibu dia plak kna,dh la bulan ni last ibu kerja kt umw oil n gas tu,asyik mc n cuti je,ibu cuma kerja seminggu je kot bulan nie..

a.p.i.g.a.n.a.s.

achoi via apiganas
@ chulbahri.wordpress.com